Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych - Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku

Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych

Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych

Zapraszamy uczniów ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym do udziału w XIII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Temat edycji to „Danie główne”.

Organizatorzy
Konkurs organizują Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Zasady udziału
Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym. Zadaniem konkursowym jest stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Jak wyłonimy laureatów?
Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do udziału w finale konkursu.

Podczas finału, na podstawie oceny potraw przygotowanych na podstawie wyłonionych w półfinale przepisów, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu.

Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody oraz dyplomy.

Jak się zgłosić?
Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła na adres:

Biuro Konkursu

ul. K. Ciołkowskiego 33

66-400 Gorzów Wielkopolski

tel. +48 518 122 428

e-mail: produktycertyfikowane@gmail.com

Termin składania zgłoszeń konkursowych upływa 18 października 2024 r.

Szczegóły

Szczegółowe informacje dotyczące zasad konkursu oraz wymaganych dokumentów znajdują się w regulaminie konkursu, który jest dostępny na stronach internetowych:

Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: www.osskic.org.pl

Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: www.produktyregionalne.pl.

 

 

Kalendarz wydarzeń i szkoleń
Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego
Lubuskie Aktualności Rolnicze
Nowość
Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w KalskuLubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku