Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych
Zapraszamy uczniów ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym do udziału w XIII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Temat edycji to „Danie główne”.
Organizatorzy
Konkurs organizują Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Zasady udziału
Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym. Zadaniem konkursowym jest stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Jak wyłonimy laureatów?
Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do udziału w finale konkursu.
Podczas finału, na podstawie oceny potraw przygotowanych na podstawie wyłonionych w półfinale przepisów, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu.
Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody oraz dyplomy.
Jak się zgłosić?
Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła na adres:
Biuro Konkursu
ul. K. Ciołkowskiego 33
66-400 Gorzów Wielkopolski
tel. +48 518 122 428
e-mail: produktycertyfikowane@gmail.com
Termin składania zgłoszeń konkursowych upływa 18 października 2024 r.
Szczegóły
Szczegółowe informacje dotyczące zasad konkursu oraz wymaganych dokumentów znajdują się w regulaminie konkursu, który jest dostępny na stronach internetowych:
Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: www.osskic.org.pl
Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: www.produktyregionalne.pl.