Konkurs Kulinarny pt. „Potrawy z ziemniaka w polskiej tradycji kulinarnej"
Konkurs Kulinarny pt. „Potrawy z ziemniaka w polskiej tradycji kulinarnej”
Wracamy do tradycji na Targach Rolniczych w Gliśnie.
Co się kiedyś na wsi jadało…
Tradycje kulinarne są ważną częścią kultury i obyczajowości. Przekazywane z pokolenia na pokolenie umiejętności, wiedza oraz różne techniki produkcji i przetwarzania żywności, jak również obyczaje.
Na stołach często gościły ziemniaki, uważane wówczas za pożywienie warstw niższych. Wiązało się to z ich wydajnością, łatwością przechowywania i uniwersalnością zastosowania. Mogły być bowiem wykorzystane nie tylko w kuchni, ale i stanowić pokarm dla zwierząt gospodarskich, służyć do wyrobu krochmalu i wódki.
Najprostszą potrawą były ziemniaki pieczone w popiele oraz ziemniaki gotowane z okrasą. Za przysmak uchodziły ziemniaki gotowane w mundurkach, jadane z solą i świeżym masłem. Z ziemniaków gotowano sycące zupy, tzw. kartoflanki, przyrządzano różnego rodzaju kluski, placki czy farsze do pierogów.
W polskiej kuchni do dziś ziemniak odgrywa niezwykle ważną rolę.
Nie bez powodu jest nazywany potocznie „królem” – już dawno zdobył serca i podniebienia Polaków. Można przyrządzić z niego wiele tradycyjnych potraw oraz nowoczesne dania. Ziemniak pozostaje niezastąpionym elementem menu. Nie tylko jest smaczny i sycący, ale także bogaty w składniki odżywcze.
Zachęcamy do udziału w konkursie i czekamy na Państwa ziemniaczane propozycje.
Regulamin i karta zgłoszenia do pobrania.