Nie marnuj żywności – Żywność to wartość! – konkurs dla dzieci i młodzieży - Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku

Reklama
Generali jesień 2024

Nie marnuj żywności – Żywność to wartość! – konkurs dla dzieci i młodzieży

Nie marnuj żywności – Żywność to wartość! – konkurs dla dzieci i młodzieży

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności. W związku z tym minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski zaprasza uczniów szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych do udziału w konkursie pt. Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!

Zadaniem konkursowym dla młodszych uczniów szkół podstawowych jest stworzenie plakatu, dla starszych uczniów szkół podstawowych – wykonanie karty do książki kucharskiej, a dla uczniów szkół ponadpodstawowych – filmu. Na prace uczniów czekamy do 30 listopada 2024 r.

Zadanie konkursowe – szkoły podstawowe klasy I-IV
Zadaniem konkursowym dla uczniów szkół podstawowych klas I-IV jest stworzenie plakatu, który pomoże promować ideę niemarnowania żywności.

Zadanie konkursowe – szkoły podstawowe klasy V-VIII
Zadaniem konkursowym dla uczniów z klas V-VIII jest wykonanie karty do książki kucharskiej, który pomoże promować ideę niemarnowania żywności.

Zadanie konkursowe – szkoły ponadpodstawowe
Uczniowie szkół ponadpodstawowych mają za zadanie nagrać film trwający do 60 sekund, który pomoże promować ideę niemarnowania żywności.

Jak się zgłosić?
Prace – plakaty, karty do książki kucharskiej i filmy – przyjmujemy do 30 listopada 2024 r. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 6 stycznia 2025 r.

Szczegółowe informacje potrzebne do zgłoszenia, a także regulaminy konkursu, znajdują na stronie internetowej MRiRW.\

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/4xp-czyli-szanuj-zywnosc

Problem marnowania żywności
Z danych ONZ wynika, że marnujemy 1/3 żywności, którą wyprodukujemy. Tymczasem aby wyprodukować jedzenie, zużywa się mnóstwo pracy, energii i zasobów, takich jak woda. A niezjedzona żywność gdy trafia na śmietnik, rozkłada się emitując gazy cieplarniane.

Najwięcej żywności marnujemy my, konsumenci – aż 60 proc. W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności, której część wciąż nadaje się do wykorzystania.

Warto to zmienić i sprawić, by działania na ograniczania marnowania żywności stało się naturalnym nawykiem.

Dlatego zachęcamy uczniów do wzięcia udziału w konkursie i stworzenia plakatu, karty do książki kucharskiej lub filmu, które będą promować niemarnowanie żywności!

Kalendarz wydarzeń i szkoleń
Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego
Lubuskie Aktualności Rolnicze
Nowość
Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w KalskuLubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku