Inkubator Kuchenny w Krwonach
Możliwość zakupu żywności bezpośrednio u jej wytwórcy cieszy się rosnącą popularnością. Coraz więcej konsumentów deklaruje, że regularnie albo okazjonalnie nabywa artykuły spożywcze wprost od rolnika. Ta forma zakupu stanowi najlepszą gwarancję jakości i bezpieczeństwa produktu, gdyż są najświeższe i wiadomego pochodzenia. Ponadto istnieje możliwość negocjacji ceny.
Sprzedaż bezpośrednia niesie również wiele korzyści dla rolników, ponieważ w zasadniczy sposób wpływa na wzrost dochodów gospodarstw. Sprzedający mają możliwość ustalania ceny wytwarzanych przez siebie produktów i nie muszą dzielić się zyskiem z pośrednikami. Poza tym, kontakt z klientem motywuje ich do inwestycji i rozwoju produkcji a kreowanie własnej marki przyczynia się do wzrostu atrakcyjności regionu.
Rosnące zainteresowanie lubuskich rolników możliwościami jakie stwarza sprzedaż bezpośrednia żywności wytwarzanej we własnym gospodarstwie, stało się impulsem do zorganizowania przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego dwóch wyjazdów studyjnych w ramach operacji pt. „Nowoczesne praktyki przetwórcze w Polsce - szlakiem inkubatorów przetwórczych w województwach wielkopolskim i świętokrzyskim”.
Celem wyjazdów było poszerzenie wiedzy uczestników w zakresie przetwórstwie produktów wytwarzanych w gospodarstwach rolnych, zapoznanie z zasadami działania i funkcjonowaniem różnych inkubatorów przetwórczych występujących w Polsce oraz mobilizacja do podejmowania przez nich nowych działań w zakresie produkcji i przetwórstwa rolnego.
Jako pierwszy wizytowaliśmy Inkubator Przetwórczy w Dwikozach, w woj. świętokrzyskim, o którym pisaliśmy w poprzednich wydaniach Lubuskich Aktualnościach Rolniczych. Natomiast na początku października udaliśmy się z trzydniową wizytą do Wielkopolski, do Inkubatora Kuchennego Fundacji ze Smakiem w Krwonach.
Obiekt powstał z inicjatywy prężnie działającej na terenie gmin powiatu tureckiego Turkowskiej Unii Rozwoju LGD T.U.R. Koncepcja Inkubatora Kuchennego zasadza się na udostępnianiu mieszkańcom, rolnikom i małym przedsiębiorstwom pomieszczeń wraz z linią technologiczną do przetwarzania owoców i warzyw oraz wypieku chleba. Budynek instytucji składa się z kilku pomieszczeń dydaktyczno-warsztatowych, z których najważniejszym jest pracownia wyposażona w urządzenia do tłoczenia, suszenia i liofilizacji owoców, rozlewania soków i wypieku chleba. Ponadto obiekt dysponuje zapleczem konferencyjno-szkoleniowym, salą multimedialną oraz sadem i ziołowym ogrodem z tężnią. Klientom inkubatora udzielana jest pomoc technologiczna, sanitarna i marketingowa.
Rolnicy, doradcy rolni i mieszkańcy lubuskich wsi, uczestniczący w wyjeździe studyjnym, mieli możliwość wzięcia udziału w procesie wypieku chleba i tłoczenia soku jabłkowego. Zapoznali się z technologią pozyskiwania olejków eterycznych z ziół i kwiatów oraz odbyli szkolenie z zakresu różnych form sprzedaży produktów rolnych, w szczególności RHD, poznali wymogi prawne dotyczące znakowania produktów złożonych (etykietowania).
Ważnym elementem wydarzania były spotkania z wielkopolskimi rolnikami i producentami żywności, których wiedza, doświadczenie i osiągnięcia są godne naśladowania. Wielowiekowa tradycja rolnicza, miłość do ziemi, ciągła edukacja, poznawanie nowych technologii, inwestowanie w nowoczesny sprzęt to wszystko składa się na wielkie sukcesy gospodarzy tego regionu.
Jednym z punktów bogatego programu wyjazdu studyjnego była wizyta w Gospodarstwie Sadowniczym Dębski Sad Zdzisława Dębskiego w Rabowicach. Działające od 1975 roku, prowadzi certyfikowany sad zgodnie z metodyką Integrowanej Produkcji (IP). Integrowana produkcja gwarantuje to, że owoce zawierają najwyższe wartości biologiczne i odżywcze bezpieczne dla zdrowia ludzi, chronione są przed chorobami i szkodnikami przez selektywne środki ochrony roślin i przez czynniki zwalczania biologicznego, pozostają pod nadzorem Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Rodzina Dębskich na 12 ha uprawia przede wszystkim jabłonie i śliwy. Posiadają całą niezbędną infrastrukturę niezbędną do sortowania, przechowywania i sprzedaży swoich produktów. Na terenie gospodarstwa funkcjonuje sklep, świetnie zaopatrzony w regionalne produkty oraz… jabłkomat, samoobsługowe urządzenie sprzedażowe działające 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu.
„Miód od Kulmy, naturalny miód z Doliny Cybiny” w Jagodnie należy do czołówki najbardziej znanych pasiek w Polsce. Oferty, produktowa i szkoleniowa, poparte innowacyjnymi działaniami marketingowymi budzą podziw i przekładają się na ogromny sukces właścicieli.
Wprawdzie w Jagodnie znajduje się główna siedziba przedsiębiorstwa, jedna z pasiek i miejsce warsztatów dla dzieci oraz świetnie zatowarowany sklepik, to sprzedaż słodkich produktów odbywa się przede wszystkim przez internet. Doskonale zaprojektowana strona internetowa pozwala klientowi na szybkie zapoznanie się szeroką ofertą miodów, produktów pszczelich oraz szkoleń.
Miody tradycyjne, z dodatkami, z mleczkiem pszczelim, miody dla dzieci ze spiruliną, jagodą, ananasem, mandarynką lub orzechami i kakao, multiwitamina dla dzieci i młodzieży z pyłkiem pszczelim, krople ADEK z mleczkiem pszczelim, oxymele, miód Colostrum z mleczkiem pszczelim, cynkiem i bananem, syropy owocowe z miodem to tylko niewielki fragment bogatej oferty „Miodów od Kulmy”. Wysokiej jakości produkty zachwycają stale rosnące grono klientów w kraju i zagranicą.
Gospodarstwo zagrodowe Chata pod Lipami w miejscowości Bure, to miejsce z duszą. Niewątpliwym sukcesem jego właścicieli jest umiejętność łączenia różnego rodzaju tradycji, korzystanie z historii miejsca i stworzenie unikalnej oferty sprzedażowej swoich produktów. W scenerii zabytkowej chaty odbywają się warsztaty dla dzieci i dorosłych, spotkania studyjne oraz imprezy okolicznościowe podczas których serwowane jest wyborne jedzenie, przygotowywane w oparciu o własne wiktuały. Sery kozie i owcze, świeże i leżakujące, typu Feta, Koryciński, Halloumi, na specjalne zamówienie ser a'la oscypek, bundz, żuławski a do tego wyborny chleby na zakwasie, po to właśnie przybywają do Burego spragnienie pysznej i zdrowej żywności smakosze.
Dzięki uprzejmości zarządu spółki, poparciu Burmistrza Miasta i Gminy Miłosław Huberta Gruszczyńskiego oraz zaangażowaniu kierownik biura LGD „Z Nami Warto” we Wrześni pani Małgorzaty Jakubowskiej, uczestnicy wyjazdu studyjnego mieli możliwość zwiedzania budynku Browaru Fortuna i poznać proces technologiczny produkcji piwa.
Pierwsze wzmianki o miłosławskim piwie sięgają 1626 roku, kiedy to dokonano urzędowego wpisu o ugotowaniu dziewiczych porcji piwa. Dziś złocisty napój powstaje wciąż w bardzo zbliżony sposób do tego, jak warzono go jeszcze w XIX w. Browar Fortuna jest jednym z zaledwie kilkunastu browarów w Europie, które stosują tradycyjne otwarte kadzie fermentacyjne. Filozofia firmy opiera się na wykorzystaniu naturalnych surowców najwyższej jakości, stosowaniu rzemieślniczych metod produkcji takich jak tradycyjna, niespieszna otwarta fermentacja.
Obecnie na miłośników piwa z Miłosławia czekają następujące marki: Fortuna o słodko-goryczkowym smaku, Komesa piwo o bardzo złożonym smaku i bogatym aromacie, którego sekretem są unikalne, pracochłonne metody warzenia (powtórna fermentacja w butelce, długie leżakowanie, specjalne odmiany chmieli i słodów), Fortunatus - limitowane edycje wyjątkowych piw powstające w drewnianych beczkach po szlachetnych alkoholach, m.in. po francuskim czerwonym winie, koniaku i whisky.
Serowarnia SerGam – Sery z Chociczy to przykład rodzinnej firmy, która z specjalizuje się w produkcji serów twarogowych, podpuszczkowych i kwasowo-podpuszczkowych. Zaczęło się od domowego wytwarzania twarogu na własne potrzeby a obecnie, po dwóch latach działalności, oferta rozszerzyła się o unikatowe lokalne rarytasy. I tu sprawdziła się najlepsza z metod reklamy tzw. marketing szeptany. Dziś po sery podpuszczkowe śmietankowe i z przyprawami, ziołowo-czosnkowe sery kwasowo-podpuszczkowe, wykwintne sery wędzone, jogurty naturalne, pitne i z dodatkiem owoców ustawiają się długie kolejki.
Folwark Hermanów to rodzinne przedsięwzięcie, w którym właściciele stworzyli idealne warunki sprzyjające dobrej zabawie i odpoczynkowi. Na rozległym terenie w sąsiedztwie rzeki znajdują się: stajnie i profesjonalne place jeździeckie, mała architektura umożliwiająca relaks na świeżym powietrzu tj. wiaty, ogniska, ławeczki, bar, mini zoo, w pełni wyposażona restauracja, baza noclegowa z pokojami i domkami. Jest to doskonałe miejsce na organizowanie całorocznego wypoczynku, zawodów jeździeckich, warsztatów i konferencji oraz rodzinnych imprez okolicznościowych i firmowych eventów. Za swoją działalność Folwark Hermanów otrzymał wyróżnienie od National Geographic.
Podczas wizyty w Folwarku uczestnicy wyjazdu studyjnego wzięli udział w warsztatach pszczelarskich, których instruktorem był pan Marek Rybczyński właściciel Tradycyjnej Pasieki Nadwarciańskiej. Szczególnym zainteresowaniem lubuszan cieszyła się szeroka gama produktów pszczelich w postaci kosmetyków do ciała tj. mus kaszmirowy, masło pielęgnacyjne, balsamy do ust z dodatkiem wosku pszczelego. Sztandarowym produktem wyróżniającym ofertę nadwarciańskiej pasieki są wyjątkowe świece z wosku pszczelego o ciekawych kompozycjach zapachowych tj. drzewo sandałowe i cedr, caffe latte, bergamota & cedr, mango & mandarynka, wanilia & paczula, cytrynowe drzewo sandałowe, lawendowe pole, lemoniada malinowa, rabarbar & róża, owoce lasu, oraz hit sezonu zapach ciasta dyniowego.
Pani Barbara Piątkiewicz, laureatka plebiscytu Orły Piekarnictwa, jest twórczynią manufaktury Pracowni Wypieku Chleba "Moje Wypieki" w Pyzdrach. W niedużym, przydomowym pawilonie, każdego dnia powstaje smaczne i zdrowe pieczywo. Od czterech lat pani Basia wypieka chleby orkiszowe, żytnie, razowe i mieszane. Swoją działalność systematycznie promuje w mediach społecznościowych, dzięki czemu zwróciła uwagę i została zaproszona do współpracy przy publikacji „Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską: domowe sposoby” - Kraków, 2021.
Podczas wizyty w Wielkopolsce odbyły się spotkania z przedstawicielami trzech Lokalnych Grup Działania: „Trakt Piastów” z Łubowa, „Z Nami Warto” z Wrześni oraz Turkowskiej Unii Rozwoju LGD T.U.R., które odgrywają ogromną rolę w budowaniu, rozwijaniu i promocji lokalnych produktów i usług. Dzięki ich wsparciu rolnicy mogą ubiegać się o środki finansowe niezbędne do poszerzania swojej działalności w zakresie sprzedaży bezpośredniej.
Podsumowując zebrane podczas wyjazdów studyjnych informacje nasuwa się wniosek o potrzebie utworzenie inkubatora kuchennego w województwie lubuskim. Niewątpliwe korzyści płynące z działalności takich podmiotów potwierdzają użytkownicy działających od lat inkubatorów w Dwikozach i Krwonach. Bardzo ważne jest stworzenia miejsca w którym lubuscy rolnicy będą mogli szkolić się w zakresie przetwórstwa i mieć możliwość przetwarzania własnych produktów rolnych w odpowiednich, kontrolowanych warunkach, zgodnie z przepisami prawa.