Strefa Wiedzy podczas wiosennych imprez targowych Lubuskiego Ośrodka Doradctwa Rolniczego
„Strefa Wiedzy”
Podczas majowych Targów Rolniczych w Gliśnie oraz Targów Rolniczych AGRO - TARG w Kalsku kolejny raz pojawiła się „STREFY WIEDZY”. Jest to nowa inicjatywa edukacyjna, Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Zespołu SIR, mająca na celu umożliwienie przybyłym gościom zapoznanie się z najnowszą wiedzą dotyczącą branży rolniczej, innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich oraz skorzystanie z indywidualnych konsultacji z doradcami i specjalistami rolniczymi.
Tym razem dla lubuskich rolników przygotowaliśmy szeroką ofertę wykładową w zakresie upraw rolniczych, ochrony roślin, pszczelarstwa, przetwórstwa produktów rolnych oraz innowacyjnych działalności na terenach wiejskich.
W pierwszym dniu targów w Gliśnie zaprezentowane zostały m.in. prelekcje: „Dary z ula” – Piotr Tyliszczak i Kamila Janiszewska, „Bez nawożenia nic nie urośnie” – Tomasz Sakowicz, „Dzikie zwierzęta w gospodarstwie” – Krzysztof Roślik, „Szparagi moją pasją” – Maria Banak, Szparagi u Marleny, Gospodarstwo Rolne Sierczynek.W niedzielę natomiast: „Domowy wyrób sera – Sery ze Świerkowej Doliny” - Agnieszka Mazurek liderka Grupy Operacyjnej EPI SMAKujemy Lubuskie, „Kobieta w pasiece” – Pszczele Hand Made Martyna Wilk, „Sztuka czerpania z natury - Pracownia w Lesie” Małgorzata Mąkosa, „Sprzedaż przetworów z gospodarstwa” Greta Boguszewska-Drapa, „Innowacje w rolnictwie” Karolina Kolańska.
Tydzień później w STREFIE WIEDZY w Kalsku na zainteresowanych czekali specjaliści działu Ekologii w LODR z prelekcją „Ekologiczne metody ochrony roślin w ogrodzie przydomowym”, pan Krzysztof Roślik - „Dzikie zwierzęta w gospodarstwie”, pan Jan Gembara - „Zakładanie przydomowej winnicy”, Państwo Towpik - „Oleje tłoczone na zimno, wartości prozdrowotne, rodzaje olejów oraz przechowywanie”, Tomasz Sakowicz - „Zwalczanie chwastów w przydomowym ogródku”. Ponadto odbyło się spotkanie autorskie z autorką książki „Gotowanie moją pasją”.
W niedzielę stery w STREFIE przejęły panie: Renata Karwan - „ŻYWE” – naturalne, tradycyjne, zdrowe! – Smaki Przylasek”, Maria Banak - „Szparagi moją pasją”, Katarzyna Onufrak-Krzemińska – „Kozy na łące przez cały rok. Hodowla i udój kóz na pastwisku – Małe Ranczo Młynkowo” oraz Greta Boguszewska-Drapa, specjalista w RHD, Mol i sprzedaży bezpośrdniej – „Sprzedaż przetworów z gospodarstwa”. Punktem kulminacyjnym był pokaz „Miody, Chwasty, Pasty – nowatorskie inicjatywy w Gospodarstwie Malinówka” przygotowany przez państwa Magdalenę i Sylwestra Świderskich, członków Grupy Operacyjnej EPI Skarbiec Lubuskich Smaków.
Jest nam niezmiernie miło, że przygotowana przez nas oferta cieszyła się dużym zainteresowaniem uczestników obu imprez targowych. Mamy nadzieję, że na stałe wpisze się w program organizowanych, przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, wydarzeń.
Dziękujemy za miłe spotkania i owocne rozmowy.
Zespół SIR w LODR Kalsk.