Warsztaty Wędliniarskie (7-8.XI.2023 r.) i Piekarskie (27-28.XI.2023 r.) w ramach operacji pn. Zespoły Tematyczne i innowacje w rolnictwie - Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku

Reklama
Generali jesień 2024

Warsztaty Wędliniarskie (7-8.XI.2023 r.) i Piekarskie (27-28.XI.2023 r.) w ramach operacji pn. Zespoły Tematyczne i innowacje w rolnictwie

Warsztaty Przetwórcze w ramach SIR
Warsztaty Przetwórcze w ramach SIR

Lubuscy Rolnicy wytwarzają swoje wędliny i chleby 

Warsztaty wędliniarskie (7-8.XI.2023 r.) i piekarskie (27-28.XI.2023 r.)
w ramach operacji pn. „Zespoły Tematyczne i innowacje w rolnictwie”

Zakończenie roku operacyjnego SIR nie mogło obyć się bez warsztatów z przetwórstwa. Zawsze cieszące się dużym zainteresowaniem warsztaty wędliniarskie i piekarskie zostały zorganizowane w listopadzie 2023 r. we współpracy z Zespołem Fimple.tv. Zmiana miejsca realizacji na centrum Zielonej Góry nie wpłynęła na zawsze wysoki poziom reprezentowanej wiedzy i praktycznego przekazu głównych bohaterów warsztatów: Adama Pulkowskiego i Arkadiusza Andrzejewskiego.
Lubuscy rolnicy i przetwórcy pod nadzorem Adama – znakomitego i doświadczonego instruktora wędliniarstwa podczas warsztatów wędliniarskich w dniach 7-8 listopada 2023 r. zgłębiali tajniki wytwarzania wyrobów wędliniarskich: kiełbasy tatrzańskiej w osłonce białkowej, palcówki w jelicie wieprzowym, metki wyborowej oraz polędwiczek wędzonych i wątrobianki warsztatówki. Każdy uczestnik miał możliwość czynnego udziału we wszystkich etapach produkcji wędlin. Praktyka przeplatana prezentacją wiedzy wędliniarskiej, „ukraszona” innowacyjnymi recepturami w tle już klimatu świątecznego, wymiany doświadczeń wędliniarskich i zapachów wędzonek z pewnością zostanie zapamiętana i wykorzystana przez uczestników we własnych gospodarstwach. 
Drugi z bohaterów „ohasłowany” w czterech słowach: zakwas, mąka, woda, sól przekazują wszystko! To nikt inny jak znany Chlebodawca – Arkadiusz Andrzejewski. Odkrywca staropolskich receptur i ekspert pieczywa na zakwasie. Nieustający poszukiwacz dawnych przepisów na tradycyjny polski chleb zakwasowy. Przyjechał do nas z Warszawy z nieodłącznym towarzyszem Hieronimem – ponad stuletnim zakwasem. Na bazie Hieronima, zakwasu chlebowego z mąki żytniej typ 2000 oraz wody, zapoznaliśmy się w dniach 27-28 listopada 2023 r. z procesami wytwarzania pachnących i chrupkich produktów piekarskich. Każdy z uczestników rozpoczął dwudniową przygodę piekarską od produkcji własnego zakwasu chlebowego z mąki żytniej i następnie wykonał swoje CHLEBY: żytni razowy 100% ze słonecznikiem (ciemny, żytni, na zakwasie żytnim, z mąki z pełnego przemiału), żytnio-orkiszowy (chleb jasny, pszenno-żytni, na zakwasie żytnim, z mąki żytniej i orkiszowej), śrutowy mieszany (żytnio-gryczany na zakwasie żytnim, z mąki mieszanej z dodatkiem żyta, kaszy gryczanej, miodu i maku) jak również bułki orkiszowe z żurawiną (bułki jasne na zakwasie żytnim, z mąki orkiszowej z dodatkiem żurawiny oraz sezamu lub kminku koptyjskiego). Wzbogaceniem warsztatów było przygotowanie prawdziwego żuru na zakwasie oraz wykorzystanie nadmiernej ilości zakwasu do sporządzenia blin żytnio-gryczanych, które przyrumienione na patelni na miejscu kosztowaliśmy. 
Podczas warsztatów zapoznaliśmy się z podstawowymi zagadnieniami piekarskimi dot. rodzajów mąk i ich łączenia, komponowania mieszanek, zakwasu chlebowego (jak pozyskać dobry zakwas, rodzaje zakwasów i metody jego rozmnażania, zastosowanie zakwasów w kuchni), procesu zaczyniania (czas, metoda i warunki zaczyniania, fermentacja ciasta) oraz pieczenia (łączenie składników, konsystencja ciasta chlebowego, wyrabianie ciasta, warunki garowania, prawidłowa temperatura i czas pieczenia). Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się o sekretach przechowywania i dokarmiania zakwasu, a także różnicach między pieczywem zakwaszanym a drożdżowym.

Celem warsztatów było podniesienie poziomu wiedzy w zakresie aktualnych innowacji w produkcji i przetwórstwie wyrobów wędliniarskich oraz piekarskich oraz identyfikacja problemów w tym zakresie. Podczas dwóch dni, każdego z warsztatów, nie zabrakło pytań, wymiany doświadczeń i wskazówek wędliniarsko-piekarskich. Forma warsztatów – teoria w połączeniu z „czystą” praktyką a brudnymi rękoma i uśmiechami na twarzach uczestników – kolejny raz udowodniła wyższość i zasadność realizacji operacji w takiej formie. Większa część uczestników stanowiła nowo poznanych rolników lubuskich, których inicjatywy i działalność rolnicza wzbudziły duże zainteresowanie. Mamy nadzieję na wzajemną współpracę i czekamy na wyniki przedświątecznej nauki przetwórczej wykorzystanej już w Waszych domach, zmaterializowanej pod postacią uginających się stołów od wyśmienitych wędlin i chlebów. 
Niech warsztaty przetwórcze zrealizowane w ramach SIR zgodnie z Planem Operacyjnym na lata 2022-2023 będą początkiem dla niekończącej się przygody wędliniarsko-piekarskiej w lubuskich gospodarstwach. Mamy nadzieję, że zaproponowane warsztaty zostaną miło zapamiętane i staną się początkiem dalszej edukacji i rozwojem „pachnącej” pasji.

W ramach warsztatów przetwórczych chcieliśmy bardzo serdecznie podziękować Zespołowi FIMPLE.TV oraz uczestnikom za zaangażowanie i niezapomnianą atmosferę – ona również odgrywa ważną rolę w każdym projekcie! 

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kalendarz wydarzeń i szkoleń
Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego
Lubuskie Aktualności Rolnicze
Nowość
Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w KalskuLubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku