Wyjazd studyjny do Francji 24-29.11.2024 r. Relacja 24-26.11.2024 r. - Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku

Wyjazd studyjny do Francji 24-29.11.2024 r. Relacja 24-26.11.2024 r.

Wyjazd studyjny do Francji 24-29.11.2024 r. Dobre praktyki francuskich przetwórców i producentów rolnych miarą innowacji rolniczych
Wyjazd studyjny do Francji 24-29.11.2024 r. Dobre praktyki francuskich przetwórców i producentów rolnych miarą innowacji rolniczych

Innowacje po francusku

Sieciowanie lubuskich rolników podczas wyjazdu studyjnego do Francji w dniach 24-29.XI.2024 r. w ramach operacji pn.: Dobre praktyki francuskich przetwórców i producentów rolnych miarą innowacji rolniczych

Przetwórcy, lokalni producenci, lubuscy winiarze, serowarzy, rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne, demonstracyjne oraz doradcy LODR – taka szeroka reprezentacja z lubuskiego wzięła udział w wyjeździe studyjnym do Francji. Wyjazd zorganizowany przez Zespół ds. Innowacji w Rolnictwie LODR Kalsk łączył wiele dziedzin rolniczych, które dla uczestników wyjazdu okazały się wielką inspiracją.

Marche International de Rungis

Francuską przygodę rozpoczęliśmy bardzo intensywnie. Rozpoczęliśmy dokładnie o godzinie 4:30 wizytacją w Marche International de Rungis – to jeden z najbardziej renomowanych i drugi co do wielkości rynek hurtowej sprzedaży żywności na świecie, obsługującym codziennie tysiące klientów i oferujący szeroki asortyment produktów spożywczych. Rungis stał się symbolem innowacji w zakresie logistyki żywności. Jego działalność skupia się głównie na dystrybucji produktów spożywczych, w tym owoców, warzyw, mięsa, ryb, drobiu, produktów mlecznych. Giełda de Rungis, jest jak państwo – miasto. Zajmuje powierzchnię 240 ha na trzech poziomach: podziemia, które służą jako magazyny,  I poziom - powierzchnia handlowa, II poziom – powierzchnie biurowe. Kontrahentami na giełdzie są tylko i wyłącznie firmy. Na wszystkich halach, które dzielą się na rynki mięsne, nabiałowe, winiarskie, rybne, owocowe-warzywne i kwiatowe, łącznie handluje 1200 podmiotów, obsługiwanych przez 12 000 pracowników. Produkty, które są dostarczane na giełdę, muszą posiadać określone parametry jakościowe, ale nie zmienia to faktu, że po przyjęciu towaru podlegają dalszej kontroli w celu zapewnienia produktu najwyższej jakości. Ciekawym rozwiązaniem jest system handlu obowiązujący na hali z mięsem, gdzie można kupować, tusze, półtusze oraz podroby. W tej hali obowiązują ceny giełdowe. Każdy towar jest wyceniony. Kupujący wybiera sobie produkty, płaci w kasie i zabiera towar. Taki system powoduje, że nie ma tutaj niezapłaconych faktur!

Marché International de Rungis ma na celu centralizację rynku hurtowego, zapewniając lepszą organizację oraz możliwość obsługi dużej liczby sprzedawców i kupujących w jednym, zorganizowanym miejscu. Stworzenie całego kompleksu pozwoliło na zorganizowanie bardziej efektywnego systemu dystrybucji, który obniżył koszty logistyczne i poprawił jakość produktów. Inwestycje w nowoczesną infrastrukturę, taką jak magazyny chłodnicze, systemy transportowe i urządzenia do przechowywania produktów w odpowiednich warunkach, zapewniły wysoką jakość towarów. Rungis jest także jednym z głównych punktów importu i eksportu produktów spożywczych do i z Francji. Rynki międzynarodowe, zwłaszcza z krajów europejskich i Afryki, mają ogromne znaczenie w działalności tego kompleksu. Marché Rungis stał się również platformą dla lokalnych rolników, którzy mogą sprzedawać swoje produkty bezpośrednio do dużych sieci detalicznych oraz restauracji. To z kolei wspiera lokalną gospodarkę i rolnictwo we Francji. Rungis łączy różnych interesariuszy na rynku spożywczym, w tym producentów, importerów, detalistów, a także instytucje publiczne, zapewniając efektywną wymianę handlową i współpracę międzynarodową. Jego działalność ma ogromne znaczenie nie tylko w kontekście Francji, ale również w skali międzynarodowej. 

Station V w Saint-Nom-la-Bretèche

Inkubator rolniczy wspierający i rozwijający start-up z branży AgriTech i FoodTech

Kolejne wizytowane przez nas miejsce to Station V - przestrzeń współpracy i innowacji. Jest to nowoczesne centrum, które ma na celu wspieranie rozwoju startupów, przedsiębiorstw oraz innowacyjnych projektów technologicznych. Działa w ramach szeroko rozumianej idei "cyfrowej transformacji" i wspiera działalność firm w różnych branżach, w tym w sektorach takich jak: technologie, ekologia, mobilność, zdrowie czy finanse. Jest to przedsięwzięcie mające na celu stworzenie warunków sprzyjających instalacji i rozwojowi przedsiębiorstw rozpoczynających działalność w sektorze rolno-spożywczym, podmiotów rolniczych będących na rynku na etapie weryfikacji koncepcji i fazie rozwoju w sektorze rolnym. Na obszarze Station V znajdują się przedsiębiorstwa zajmujące się m.in. produkcją sprzętu do ochrony roślin za pomocą światła UV, urządzeń do nawadniania, a także opracowujące technologie upraw roślin. Mieszczą się tam również gospodarstwa zajmujące się produkcją roślin ozdobnych, grzybów czy warzyw. Szklarnie są ponadto wykorzystywane do przechowywania przez sezon zimowy roślin tropikalnych zdobiących Paryż. Jedną z najbardziej ciekawych i innowacyjnych firm działających w Inkubatorze jest Towerfarm, zajmująca się ekologiczną produkcją roślin dla celów farmaceutycznych i kosmetycznych. Ich uprawa prowadzona jest w sposób bezglebowy wykorzystując hydroponikę. Rośliny hodowane są w specjalnych kolumnach w formie wieży, w podłożach z gąbki i zraszane wodą w obiegu zamkniętym wraz ze składnikami pokarmowymi, które są w 100% naturalne. W pokojach wzrostu naśladowane są naturalne warunki świetlne imitujące wschód słońca, środek dnia, zachód słońca i noc. Uzyskiwane jest to za pomocą wymieszania światła czerwonego i niebieskiego. Pomieszczenia, w których hodowane są rośliny są wysokosanitarne, do ich czyszczenia i dezynfekcji wykorzystywane są octy. Rośliny uprawiane są pod stałą kontrolą systemów komputerowych. To za ich pomocą ustala się parametry takie jak: temperatura, wilgotność powietrza, pH roztworu, ciśnienie osmotyczne czy zawartość składników pokarmowych. Prowadzona jest również obserwacja pod względem chorób i szkodników. Firma oferuje możliwość wyprodukowania kilkudziesięciu gatunków roślin takich jak: nagietek lekarski, bakopa drobnolistna, wąkrotka azjatycka, witania ospała czy prawoślaz lekarski. Firma współpracuje również z centrami badań naukowych. Station V ciągle dąży do pozyskiwania nowych partnerów i pragnie wychodzić naprzeciw bieżących problemów, z którymi boryka się branża rolnicza. Stawia na współpracę z lokalnymi oraz międzynarodowymi instytucjami, tworząc w ten sposób ekosystem sprzyjający innowacjom i przedsiębiorczości. Celem Station V jest nie tylko wspieranie startupów, ale także tworzenie mostu między technologią a biznesem, umożliwiając tym samym rozwój nowych idei oraz produktów w różnych sektorach gospodarki.

Farmia Suzanne par Cultures en ville

Ogrody miejskie w Paryżu - odkrywanie zalet rolnictwa miejskiego

Krótkie Łańcuchy Żywności mają za zadanie skracać drogę produktów rolnych od producenta do konsumenta. To forma zintegrowanej produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i sprzedaży żywności, która minimalizuje liczbę pośredników pomiędzy kupującym, a produkującym żywność. W tym mają pomóc ogrody miejskie. Obecnie sprzyja im moda na produkty regionalne. Rozwijane są różnego rodzaju miejskie kooperatywy. A to wszystko ma na celu zwiększenie dostępu mieszkańców miast do świeżych i sezonowych warzyw i ziół. 

Wizyta studyjna na Farmie Suzanne par Cultures en ville obejmowała wykład na temat idei powstania Farmy i oprowadzenie po ogrodach umiejscowionych na dachach. Sam pomysł powstania Farmy zrodził się w 2015 r. Następne lata to opracowanie projektu, zdobycie funduszu na jego realizację, a w 2020 r. ruszyła budowa. Biuro oraz jeden z ogrodów Farmy zlokalizowany jest na dachu miejskiego ośrodka sportowego. Suzanne jest częścią sieci „La Ruche qui dit Oui!’’, która zrzesza wielu producentów zaangażowanych w produkcję lokalnej żywności wysokiej jakości. Po Farmie gości oprowadziła Elise, menedżer gospodarstw miejskich – inżynier krajobrazu. Ideą funkcjonowania takiej farmy jest promocja zdrowej żywności, samowystarczalność i promowanie dobrych praktyk produkcyjnych. Główna zasada funkcjonowania ogrodów to działania zgodne z założeniami permakultury, wykorzystanie przestrzeni miejskiej, co wpłynie korzystnie na mikroklimat miasta. Farma Suzanne zajmuje się produkcją, edukacją, ale również projektowaniem takich ogrodów. Zanim powstanie ogród, muszą być spełnione m.in. trzy najważniejsze kryteria. Po pierwsze nośność budynku i pozwolenia, po drugie lokalizacja, czyli położenie pod względem naświetlenia. Po trzecie bada się zanieczyszczenie powietrza. Następnie powstaje projekt, który uwzględnia m.in. dobór odpowiedniej mieszanki podłoża. Projekt musi uwzględniać jej uzupełnienia, nawodnienie, elementy stałe ogrodu, w tym skrzynie i instalacje na uprawy. Montażem zajmują się wyspecjalizowane firmy. Warstwa ziemi nie przekracza 30-40 cm. Nasadzenia to kwiaty, warzywa i zioła. Farma jest nastawiona przede wszystkim na edukację w formie warsztatów. Oferuje również szkolenia z zakresu ogrodnictwa i rolnictwa miejskiego dla dorosłych. Pozwalają one zdobyć podstawę do samodzielnej pracy w ogrodzie we wszystkich porach roku. Kursy pomagają zdobyć główne umiejętności projektowania i prowadzenia ogrodu. 

Ciąg dalszy relacji w kolejnym wpisie

 

 

 

 

Operacja opracowana przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku zgodnie z Planem Działania KSOW 

na lata 2014-2020 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich Plan Operacyjny na lata 2024-2025.

 Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej 

„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 

Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kalendarz wydarzeń i szkoleń
Powiatowe Zespoły Doradztwa Rolniczego
Lubuskie Aktualności Rolnicze
Nowość
Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w KalskuLubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku